Tej – kalcium – erős csontok. Pár évtizeddel ezelőtt nyugodt lehetett az átlagember, hogy gyermekei erős csontozata garantált, ha kellő mennyiségű tej elfogyasztására bírja őket. A tejipar reklámjait egybehangzó orvosi szakvélemény támasztotta alá. Ma már nem ilyen egyszerű a helyzet. Miután egyre-másra rémhírekkel borzolják kedélyeinket a „mérgező italról” szóló írások, sokunkban felmerül a kérdés, hogyan maradhattunk mégis életben azután, hogy hordószámra fogyasztottuk a tehéntejet. Az, hogy némelyeknek gondot okoz a tej emésztése azt jelentené, hogy csak a szerencsén múlott, hogy ez idáig  túlélte az emberiség a tejivás „végzetes tévedését”?

Tejallergia, vagy tej-érzékenység?
Fontos tisztáznunk, hogy két különböző dologról van szó. Az allergia egy a tejfehérje okozta, korhoz kötött, igen ritka, rendszerint örökletes rendellenesség. Az egy év alatti gyermekek 2-5%-át érinti. Bizonyos esetekben igen súlyos, ijesztő tünetekkel járhat, megoldása a tejtermékek megvonása. Allergia esetén a kecske és juhtej sem jelent választható alternatívát. Jó hír, hogy 3 éves korára a betegek túlnyomó része, -90%-a- „kinövi” allergiáját.
Ez nem tévesztendő össze a tejcukor-érzékenységgel, amikor a laktóz lebontásának zavara okozza a panaszokat. (has puffadás, hasfájás, hasmenés) Ekkor a tejcukor bontóenzimjének csökkent működése áll a háttérben. Lényeges, hogy a tejtermékek, főleg a savanyú tejkészítmények nem okoznak általában panaszt tej-érzékenység esetén, valamint legtöbbször a kecske és juhtejet is gond nélkül fogyasztják az érintettek. Ebben az esetben elég a tehéntej elhagyása étrendünkből, a többi tejtermék a tűrőképességnek megfelelően fogyasztható. Az üzletekben hozzá lehet jutni a laktózmentes élelmiszerek listájához, mely segít eligazodni. A tapasztalatok szerint a tej-érzékenység kialakulásának esélye csökkenthető, ha a gyermek a születést követő 6 hónapban kizárólag anyatejes táplálást kap, és egy éves koráig szopik. Sajnos a 70-es, 80-as évek szoptatás szempontjából a mélypontot jelentették, így mostani generáció nem kapta meg a kellő alapot az egészséges bélflóra kialakulásához. Mindehhez hozzájárul a ma elterjedt természetellenes táplálkozás, nem csoda, hogy „divatosak” az allergiák és a tej-érzékenység.
Egyes népcsoportok – melyek közül mi európaiak kivételt jelentünk – felnőtt korukra elveszítik a tejcukor megemésztésének képességét. Az 1960-as években figyelték meg antropológusok, hogy jellemzően a pásztorkodással foglalkozó népcsoportok képesek felnőtt korukban is a tejcukor emésztésére, náluk néhány ezer éve kialakult a tej megemésztésének képessége. Azokon a vidékeken, ahol a laktóz lebontása nem általános, ott savanyítva fogyasztják a tejet, miután a tejcukrot a baktériumok hasznosították.
Sarah Tishkoff (Maryland Egyetem) munkatársával Andy Clarkkal 1997-ben indultak a tejcukor-emésztés felnőttkori képességének nyomára. Csapatuk három év alatt 43 kelet-afrikai népcsoport  470 tagjának DNS mintáját szerezte meg életük kockáztatásával a veszélyes vidéken. Kutatásaikkal egy időben 2002-ben egy finn kutatócsoport jelentette be, hogy megtalálta a laktózemésztés képességéért felelős mutációt. Tishkoff és kollégái szintén mutattak ki mutációkat, de azok egyike sem volt azonos a finnekével. A térben és időben egymástól távol genetikai állományunkba íródott változások  kiegészítik a háziasítás során a szarvasmarhákban létrejött genetikai változásokat, melyekre az utóbbi években derült csak fény. A magyar népesség túlnyomó része képes a tejcukor felnőttkori bontására, ami túlélési előnyt jelent az ideális tápanyag összetétel miatt, valamint szárazság idején is. Mindez bizonyítéka annak, hogy őseink főleg állattenyésztéssel foglalkoztak.
A fentiek ellenére, hazánk lakosságának tej és tejtermék fogyasztása messze elmarad az európai átlagtól.

 Indokoltak-e a tej-ellenes propaganda érvei?

Az interneten olvasható „leleplező” írások több tucat rettegett, és ismeretlen, ám félelmetes betegség okaként említik a tejet. Ilyen például a rák  számos fajtája, amely kialakulását a hozamfokozás érdekében az állatoknak adagolt növekedési hormonok emberbe való átjutásával és sejtosztódást elősegítő hatásával magyarázzák. Ez persze nem a tej, hanem a telhetetlen emberek számlájára írható bűn, és kevesen tudják, hogy az ész nélkül lefordított amerikai anyag időben, térben nem aktuális. Volt idő, amikor az USA-ban a Monsanto boszorkánykonyhájában előállított tehénhormonnal próbálták növelni a tejhozamot. Az említett hormon már betiltásra került, és a magyar gazdáknak, termelőknek amúgy sincs pénzük effajta „varázsszerekre”.
Gyakran különböző országok tejfogyasztása és bizonyos betegségek pl. az érelmeszesedés és szívproblémák gyakorisága közötti párhuzamokra mutatnak rá az írók. Gondoljunk bele, Ázsiát az Európától nemcsak az eltérő tejfogyasztási kultúra különbözteti meg, hanem például a vallási okok miatt általános vegetarianizmus is. Egy másik cikkből megtudjuk:  Az ázsiai országokban, ahol elterjedtebb a szójafogyasztás, sokkal kisebb arányban fordul elő érelmeszesedés.” Vajon a kevesebb tej, vagy a szintén vitatott szója eredményezi az ottaniak érrendszerének  jobb állapotát?  Mivel a tej tartalmazza a legkevesebb koleszterint az állati eredetű táplálékok közül, ebből a szempontból nézve sokkal indokoltabb lenne a tojást kiiktatni étrendünkből.
Szintén ellenérvként olvashatunk a tej vegyi anyagokkal (DDT, dioxin, atrazin) való szennyezettségéről. A csúnyán leszerepelt, DDT 1972 (!) óta be van tiltva, bár feleződési ideje hosszú.
A dioxin szerves vegyületek  égésekor (vulkánkitörés, erdőtűz, vegyipari tevékenység) keletkező anyag. Földünk minden szegletében előfordul, egyes műtrágyák tartalmazták korábban. Bár mindhárom fent említett anyag be van tiltva, egy vegyszerekkel szennyezett világban azok jelenléte a tejben sem meglepő.  A szennyezett talajból a talajvíz révén csaknem mindenhova jut a vegyszerekből, növényekbe, állatok húsába egyaránt. Emiatt a tej nem szenved hátrányt egy élelmiszerrel szemben sem. Ha módunkban áll bio élelmiszereket fogyasztani, akkor többé-kevésbé mentesülünk a vegyszerektől.
Nem egy írásban említik a tejet, mint az autizmus okozóját. Bár az autizmus háttere genetikai eredetű, azok egy alcsoportjánál fennáll az úgynevezett lyukas bél szindróma, ami azzal jár, hogy a tej fehérjéje, a kazein meg nem emésztett molekulái kerülnek a véráramba, majd eljutva az agyba károsítják azt. Az ilyen betegeknél nem okolható kizárólag a tej, hanem a gabonafehérjék (glutén) is károsan hatnak, így akkor a gabona is káros élelmiszernek minősíthető. Mindezek egyelőre kutatás tárgyát képezik, de egyes tapasztalatok szerint vannak betegek, akik a diéta során kezelhetőbbekké és befogadóbbakká válnak.
A feldolgozásra kerülő tej minden esetben szigorú feltételeket tartalmazó vizsgálatokon megy keresztül. A maximálisan engedélyezett csíraszám biztosítja, hogy ne kerüljön fogyasztásra az a tej, ami „tele van gennyel” az esetleges tőgygyulladás következtében.
Amikor a tehén antibiotikumot kap, órára pontosan meghatározott, hogy a szer mikor ürül ki a szervezetéből, és addig tilos fejni.
Nagy vita dúl a csontritkulás kérdése körül is. Elterjedt ellenérv, hogy Amerikában a magas tejfogyasztás ellenére is igen magas a csonttörések száma, így azoknak más nem lehet oka, csak a tej. Mivel bizonyított, hogy a csontritkulás sokkal inkább a mozgásszegény életmód eredménye, mintsem a tejivás függvénye, márpedig Amerika híres lakóinak „kényelmes” életmódjáról is.
A tudomány mai állására,  józan paraszti észre, valamint népünk adottságaira támaszkodva általánosan elmondhatjuk:az evolúció során végbement fejlődés eredményeként a magyar ember számára emészthető, kedvező táplálék a tej. Különösen elmondhatjuk ezt, ha nyersen fogyasztjuk, hiszen ekkor a benne található enzimek is hasznosulnak. A savanyított termékek pedig probiotikumokkal hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához. Kivételek persze vannak, számukra készülnek a különféle gabonatejek, melyek reklámjai a tej-ellenes cikkek végéről soha nem hiányoznak. (Persze jó volna minél többet eladni belőlük, aminek egyszerű módja mindenkit elriasztani a tejtől.) Ahogy számos ember csökkent inzulintermeléssel él együtt, és mégsem jut senkinek eszébe hadjáratot indítani a szőlő fogyasztás ellen, ugyanúgy értelmetlen lemondani a tejről azoknak, akik jól tudják hasznosítani. Éppen  ez a tudatos táplálkozás lényege: igyekszünk minél természetesebb ételeket fogyasztani,és odafigyelünk, testünk jelzéseire, mi az, amitől jól érezzük magunkat, és mi az, ami emésztési problémákat, pattanásokat, levertséget, rossz közérzetet okoz. Amikor az emberek ösztönösebben éltek, érzéktompító műkaják hiányában, kiki könnyen megállapította, hogy mi a megfelelő étel számára. Amikor az elfogyasztott táplálék jól esett, akkor újra evett belőle az illető. Ha hascsikarást, kiütést, vagy egyéb gondot okozott, akkor legközelebb óvatosabb volt. Az is megfigyelhető, hogy vannak ételek, melyek reggel rosszul emésztődnek, de jól esnek vacsorára. A lényeg sokkal inkább az, hogy helyezzük át a hangsúlyt a mennyiségről a minőségre. A „frisss reggeli ital” helyett válasszunk teljes értékű tejet, ha van lehetőségünk vegyünk a termelőtől, frissen fejt házi tejet, tejtermékeket. Ha ez nem megoldható, válasszuk egy közepes méretű magyar tejüzem termékét, ami közel esik lakóhelyünkhöz. Morális oldalról nézve: az ember erkölcsi kötelessége megfelelő körülmények között tartani az állatot, akitől kapja a tejet. A bio és kisgazdaságokban a vegyszermentes takarmányon túl elegendő életteret és szabad legelési lehetőséget biztosítanak az állatoknak, ami hozzájárul jólétükhöz, melynek fizetsége a jó minőségű tej. Vásárlásunkkal egyben letesszük voksunkat is egyik-másik termék mellett. Végszóként álljon itt egy bölcsesség:”Minden méreg és semmi nincs méreg nélkül, csupán a mennyiségtől függ, hogy valami méreg-e, vagy sem.” Egy kiegyensúlyozott, természetes táplálékokból álló étrendben a tejtermékeknek is megvan a helyük.                

 Blazsek Anita

 

 

 

 

 

Szerző: Blazsek Anita  2010.02.15. 21:58 Szólj hozzá!

Címkék: tej

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegeskiseger.blog.hu/api/trackback/id/tr411761737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása