Akivel előfordult már valaha, hogy elvesztette egészségét, az átérezhette, hogy valóban fontos kincsről van szó, mely boldogságunk elengedhetetlen feltétele. Egy migrén, egy influenza fertőzés képes elrontani bármilyen szórakozást és meggátolni minket a hétköznapi teendők elvégzésében, nem beszélve a helytelen életmód következtében kialakuló tartós egészségügyi problámákról, melyek csak komoly életmódváltással, lassan fordíthatóak vissza. Nem csoda, hogy a gyógyászatban nagy sikerre tettek szert a vegyi készítmények, melyekkel rövid időn belül enyhíthetők a szenvedők panaszai. De vajon tényleg elég néhány fájdalomcsillapító, vagy vérnyomáscsökkentő tabletta ahhoz, hogy visszakapjuk egészségünket?

 

A gyógyító növények alkalmazása egyidős az emberiséggel, ám e természetes gyógyszereket  csaknem két emberöltőre száműztük a gyógyászatból. Mára odáig jutottunk, hogy a gyógyszeripar hatalmas tőkével a zsebében a reggeli gabonapehely elfogyasztásához, vagy egy remek folteltávolító szer alkalmazásához hasonlóan egyszerű és kézenfekvő megoldásként tünteti fel a megfelelő pirulák legurítását kellemetlen testi tüneteink enyhítésére.A szintetikus gyógyszerekről mára már beigazolódott, hogy mellékhatásaikkal komoly megterhelés rónak szervezetünkre, és végleges gyógyulás sem  mindig érhetünk el velük, sőt, némelyik kimondottan ártalmasnak bizonyul. Így a gyógynövények mára ismét az érdeklődés középpontjába kerültek. A gyógynövényekben rejlő hatóanyagok olyan vegyületek, melyek jótékonyan hatnak az emberi szervezetre, anélkül, hogy nemkívánatos mellékhatásokkal terhelnék.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Kellő szakismerettel eredményesen alkalmazhatóak a betegségek megelőzésében és gyógyításában a hagyományos orvosi módszerek mellett.

 

Aranyér:

Friss tölgyfakérget fél maréknyit felfőzünk 5 liter vízben. Amilyen forrón tudunk beleülünk. Eleinte naponta, majd 2-3 naponta megismételjük. Jelentős csersavtartalmának tulajdonítható erős összehúzó hatása.

Epegörcs:

1 liter vízben felfőzünk 5-6 csipetet a virágos-leveles szárból. Félóránként 1-1,5 dl-t iszunk belőle, evés előtt. Nagyon keserű, ezért érdemes mézzel ízesíteni.

Gyomorégés:

Az előbbi főzet gyomorégés esetén is segítséget nyújt, de az akácfavirág is enyhíti a gyomorégés és a savtúltengés kellemetlenségeit. 1 liter vízhez 5-7 csipetet főzünk fel, és főétkezések után negyedórával 1,5 dl-t fogyasztunk. Enyhe hashajtó hatása is van a főzetnek.

Cukorbaj:

A fehérbab hüvelye kiváló vércukorcsökkentő. A megszárított hüvelytöretből 5-8 csipetet főzünk egy liter vízben 2 percig. Naponta 4-5 alkalommal fogyasztunk 1,5 litert a teából, melynek vérnyomáscsökkentő, szívműködést serkentő, vese- és hólyaggyógyító hatása is van.

Gyulladások, kelések:

Az apróbojtorján sok betegségre kiváló. A gyulladásos sebeket borogatással gyógyítjuk vele. 1 liter vízben 5-7 csipetet felfőzünk a megszárított leveles-virágos növényből, és steril gézt mártunk bele, amivel éjszakára borogatjuk a sebeket. Kovasav és cserzőanyag tartalmával fejti ki gyógyító hatását.

 

 

 

 

 

Korpásodás:

A bojtorján gyökerének főzetét fejkorpásodás és hajhullás esetén is használhatjuk. 3 liter vízben 10-15 csipetnyit főzünk fel, és naponta átmossuk benne a fejünket. Csökkenti a fejbőr zsírosságát, és gyógyítja az ekcémát is.

Hasonló jótékony hatással bír a csalán is. 3 liter vízben főzünk 8-10 csipet szárított, vagy friss csalán levelet. Naponta legalább egyszer fejet mosunk benne. Felmelegítve kétszer is használhatjuk.

Lázcsillapítók:

A szárított bodzalevélből 1 liter vízzel 6-8 csipetet leforrázunk, majd két óránként elfogyasztunk 1,5 dl-t. Hamarosan tapasztaljuk izzasztó és vizelethajtó hatását is.

A napraforgó szárított szirmaiból 5-8 csipetnyit forrázunk 1 liter vízzel. Napi 3-5 alkalommal fogyasztunk egy bögrével. Gyógyítja a magas vérnyomást és nyugtatja az idegeket is. A két növényből keveréket is készíthetünk.

Magas vérnyomás, érszűkület:

A galagonya egyik legértékesebb cserjénk, melynek levele, virága és termése az érszűkületet és a magas vérnyomást is csökkenti. A levelet és a virágot együtt érdemes használni. 1 liter vízzel 4-6 csipetet forrázunk le, vagy az érett piros bogyókból 1 liter vízben 10-15 szemet felforralunk. Naponta 3-5 alkalommal fogyasztunk 1,5-2 dl-t.

Reuma, ízület:

Izületi bántalmakra leghatásosabb a csalánlevél tea.1 liter vízhez adunk 4-6 csipet szárított csalánlevelet. A forrázatból naponta háromszor-négyszer fogyasztunk 2-2 dl-t. a cukorbajt, valamint a vizeletkiválasztó- és emésztőszervi rendellenességeket is gyógyítja.

Vértisztítók:

Kiválóan alkalmas annak akinek sűrű a vére a bodzalevél és a csalán tea, a fent leírtak alapján elkészítve.

A népi gyógyászat a zabot vértisztító teák főzéséhez is alkalmazza. 1 liter vízhez egy jó evőkanálnyi darált zabszemet adjunk és főzzük fel. Napi 2-3 dl zabteát fogyasszunk három alkalommal. Csak a teljesen megérett szemeket használjuk fel.

 A hárs az egyik legkellemesebb ízű teák egyike. Vértisztító hatása mellett meghűlésre, köhögésre is gyógyír, valamint serkenti a szívműködést és erősíti az idegeket. 1 liter vízzel

4-5 csipet hárvirrágot forrázzunk le, naponta 3-4 alkalommal igyunk meg egy-egy bögrével.

 

 

 

Tanácsok a gyógynövények felhasználásához:

-Forgalmas utak mentén és szennyezett területeken ne szedjünk gyógynövényt.

-Napon ne szárítsuk a növényeket, kivéve a terméseket, mivel gyengül a hatóerejük.

-A gyökereket napon való fonnyasztást követően meleg árnyékos helyen szárítsuk.

-A leveleket, virágokat csak forrázzuk, a gyökeres és fás részeket 2-3 perc forralás után fogyasszuk.

-Ne rontsuk el cukorral a tea jótékony hatását! Ízesítsük mézzel, de csak amikor már nem forró.

-Ha kúraszerűen fogyasztunk egy teát, akkor 10-15 naponként tartsunk 4-5 nap szünetet.

-Borogatáshoz, fürdőhöz töményebb koncentrációt készítsünk, mint belső fogyasztás esetén.

 

Dédanyánik számára a gyógynövények begyűjtése és szükség szerinti alkalmazása a mindennapok része volt. Teaként, kenőcsként, fürdőként, vagy borogatásként egyaránt alkalmazták a növényekben rejlő hatóanyagokat.Az elmúlt évszázadban megszakadt ennek a gyakorlati tudásnak a továbbadása. Az egyre nagyobb mennyiségben történő gyógyszerfogyasztás azonban nem hozott eredményt, sőt egészségi állapotunk egyre fokozódó mértékben romlik. A természet erőihez való visszatérés megoldást jelenthet az egyre kaotikusabb társadalmi környezet okozta ártalmakra. A mai fiatal nemzedéknek, újra meg kell tanulnia miként használja fel a természet gyógyító erőit, melyekkel ellensúlyozhatjuk a rohanó élet, a stressz okozta megterheléseket.

 

 

 

 

 Blazsek Anita

 

Szerző: Blazsek Anita  2010.02.15. 22:23 Szólj hozzá!

Címkék: a természet gyógymód gyógynövény népi patikája

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegeskiseger.blog.hu/api/trackback/id/tr461761833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása