A különböző kutatások alapján elmondható, hogy az egyes emberi fajok között eltérés figyelhető meg az intelligencia terén. Amiben eltérnek a vélemények az, hogy mindez a gének, vagy a környezeti hatások számlájára írható-e. Az egyes fajok közti különbséget a legtöbb társadalomtudós a hátrányos környezet és társadalmi megkülönböztetés eredményének tekinti, mások szerint az IQ genetikusan öröklődik.

Sokan arra hívják fel a figyelmet, hogy az anya táplálkozása a terhesség során szintén jelentős szerepet játszik egy születendő gyermek intelligenciájának kialakulásában.

A magyarokat kulturális nemzetként tartják számon, mivel a világ minden pontján előfordulnak, és nincs a kutatásoknak, felfedezéseknek olyan területe, melyhez ne lenne köze magyar közreműködőnek.

Egy biztos, hogy a pozitív külső tényezők támogatják a velünk született képességek kibontakozását, ezeket pedig saját magunk képesek vagyunk befolyásolni.

 

Agyunk táplálása éppen olyan fontos, mint testünk bármely más részének táplálása. Ahogy a tápanyagokban szegény étkezés hiánytüneteket eredményez a szervezetben, szellemi teljesítményünket is visszaveti. Agyunk kimondottan érzékeny a tápanyaghiányra. Habár testünk tömegének mindössze 2%-át teszi ki, az oxigén és tápanyagkészletünk 20%-át használja fel. Ez 10-szer annyi, mint amit többi szervünk átlagosan elhasznál.

Kutatók kimutatták, hogy a jobb minőségű táplálékokat fogyasztó gyerekek iskolai teljesítménye meghaladja társaikét, ahogy valószínűleg szüleik is jobban teljesítenek munkahelyükön, habár ott nem osztályozzák teljesítményüket nap mint nap.

Az agynak, különösen a fejlődésben levő agynak elengedhetetlen, hogy kiváló minőségű tápanyagokat kapjon.

A cukros, zsíros, ízfokozós IQ-gyilkos harapnivalók helyett válasszunk olyan ételeket, melyek szupertáplálékok agyunk számára.

 

Áfonya

Kiváló tápanyagokat tartalmaz az áfonya, melyek a koncentráció fokozása által növelik a tanulási és gépjármű vezetési képességeket. Az oxidatív stresszel szemben nyújt védelmet, ezáltal mérsékeli az idősebb korral járó agykapacitás csökkenés mértékét. Kitűnő C-vitamin, E-vitamin, valamint kalcium, kálium és magnézium forrás, és jó hatással van az egész keringési rendszerre.

Kerüljük azonban az áfonya ízű szirupos édességeket, melyeknek a friss, természetes gyümölccsel éppen ellenkező hatása van.

 

Omega-3-olajok

Agyunk jelentős része ebből az esszenciális anyagból épül fel, ezért is hívják az omega-3 olajat az agy táplálékának. Hiánya kimutathatóan szerepet játszik bizonyos pszichés betegségek kialakulásánál, többek között a depresszióra való hajlamot is erősen befolyásolja. A magyar étrend minimális mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat. Régebben az anyák naponta néhány csepp hal olajat adtak gyermeküknek, ma speciális készítmények kaphatók. A koncentrált kapszulákon kívül hozzájuthatunk ehhez a létfontosságú anyaghoz, ha heti 2-3 alkalommal elfogyasztunk egy doboz szardíniát. Növelhetjük a bevitelt olajos magvak fogyasztásával is.

 

 

 

Ginko-biloba

Az egyik legtöbb pozitív élettani hatással bíró növény a világon. Csupán az emberek mentális képességeire gyakorolt pozitív hatásáról több, mint 300 tanulmányt készült, melyekből kiderült, hogy rugalmasabbá teszi az ereket, és javítja a vérkeringést, ami által az agy oxigén ellátása javul. Nagy mennyiségben ártalmas lehet, ezért csak kúraszerűen használjuk.

 

Rozmaring

A népi gyógyászat az emlékezés virágaként ismeri ezt a fűszernövényt. Az agyi vérkeringés fokozása által javítja a koncentrációt és kitűnő antioxidáns. A szabadgyökök elpusztításával megvéd minket az időskori idegrendszeri elváltozásoktól, gátolja az egészséges agy öregedését. Cserépben is nevelhető a lakás naposabb részében. Fogyaszthatjuk teáját, de salátába, szendvicsekbe is tehető.

 

Zsálya

Növeli az agy kémiai reakcióinak hatásfokát, felgyorsítja az üzenetek szállítását az agyban. Tesztek során kimutatták, hogy a zsályát kedvelők jobb szellemi állapotban vannak, mint azok, akik nem ismerik ezt a gyógynövényt.

 

B-vitaminok

A legfontosabb tápanyagok az agy számára, közel húsz vegyület tartozik közéjük. Mivel vízben oldódó vitaminokról van szó, alig raktároz belőle szervezetünk egy keveset, ami azt jelenti, hogy naponta kell pótolnunk. Hiányukkal felborul az agy anyagcseréje. Hiányukat gyenge koncentráció, rossz memória jelzi.

A cukor, a fehérliszt, a kávé, az alkohol kimondottan B-vitamin rabló élelmiszerek. Ezek rendszeres fogyasztásával a test B-vitamin szükséglete a százszorosára nőhet.

A B-komplex tagja a folsav, mely döntő szerepet játszik a magzati ideg- és agyfejlődésben. Azok a gyerekek, kiknek fogantatása pillanatában kevés folsav áll rendelkezésére az anya szervezetébe, fokozottan hajlamosak Down-kórral, vagy nyitott gerinccel világra jönni.

 

Lecitin

Bár minden élő sejtben jelen van, legnagyobb koncentrációban a máj és az agy sejtjeiben található meg. Egy az idegsejtek közti kommunikációt biztosító ingerületátvivő anyag alapja. Gátolja a zsírok és a koleszterin lerakódását a vérben.

 

Kalcium és magnézium

Mindkét anyag jelentős szerepet játszik az agyműködés zavartalanságában. Autista gyermekeknél megfigyelhető, hogy kalcium szedésére állapotuk pozitívan reagál. Az Alzheimer-korban szenvedőknél pedig az agy magnézium szintje egyértelműen alacsony.

 

Tojás

Mivel agyunk finom része alapvetően zsírokból épül fel, ezért minőségi zsírral kell ellátnunk. Ehhez a legmegfelelőbb alapanyag a tojás.

 

A hasznos tápanyagok fogyasztásán túl, a kiváló szellemi teljesítmény érdekében kerülnünk kell az élelmiszerszínezékekkel, tartósítószerekkel telenyomott ételeket, melyek jelentős szerepet játszanak a gyermekkori tanulási és koncentrációs zavarok kialakulásában.

Az agy táplálékainak  rendszeres fogyasztása mellett, válogassunk igényesen a szellemi táplálékok közül is. Tornáztassuk agyunkat nyelvtanulással, vagy nézzünk színvonalas kvíz-műsorokat a tévében.

 

Blazsek Anita

 

Szerző: Blazsek Anita  2010.02.15. 22:19 Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás evés okosság magad edd okossá

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegeskiseger.blog.hu/api/trackback/id/tr141761817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása