Családommal nemrég éltünk túl egy lakásfelújítással egybekötött költözést. A festékes dobozok és csomagolóanyagok alkotta szemétrengeteg késztetett arra, hogy átgondoljuk, mennyi hulladéktermeléssel jár a civilizált élet. . A fehérre meszelt vályogházak építése nyilván kevésbé terhelték a környezetet. Mi a helyzet napjainkban? Utánanajártunk, 500 kilogramm hulladék termelődik fejenként az uniós állampolgárok esetében minden évben. Ha azonban nem konkrétan a lakosság kezéből kikerülő hulladékot, hanem ez elfogyasztott javak megtermelésével, szállításával keletkező anyagokat is figyelembe vesszük, akkor a legóvatosabb becslések szerint is 3,5 tonna szemét jut egy főre.

 

A hulladéktermelés a városokban mindig is nagyobb problémát jelentett, mint a falusi gazdaságokban. Rómában találtak egy ókori eredetű kősziklába vésve a következő feliratot: "nem szemétlerakó". Ez a helyzet a jóléti társadalmak kialakulásával csak negatív irányba változott. Az autógyártással, a gyógyszeripari termékekkel, az informatikai és műszaki tömegcikkek áradatával nagy tömegű és veszélyes hulladékhegyek jelentek meg. Az emberiségnek komoly fejtörést okoz a hulladék kezelése, pedig a megelőzés olcsóbb és minden szempontból járhatóbb út lenne.

Hogy tehetnénk bármit is a hulladékcsökkentés érdekében, amikor a világban zajló hatalmas történésekhez képest szinte semmik vagyunk? A nagy dolgok is mindig kis csíraként kezdik, mielőtt szárba szökkennének. Egy-egy kisebb lakóközösség jól bevált módszerei országszerte elterjedt mozgalommá válhatnak.

Semmi sem lehetetlen, ha a kellő akarat megvan hozzá, ahogy a főváros egyes kerületeiben már több éve működő komposztálás sem. Ha komposzttárolóról beszélünk, mindenkinek egy vidéki házacska hátsó kertje jut eszébe. A 2. és a 12. kerületben azonban jó néhány társasház van, melyek lakóközösségei a komposztálók megépítésével csökkenteni tudták a hetente megtelő kukák számát, ezáltal a szemétszállítási költséget is. Nem is olyan régen a kis falusi családi gazdaságokban ismeretlen volt a szerves hulladék. Amit nem evett meg a család, vagy az állatok, az a szemétdobra került, ahol a rothadást követően tápanyagdús, zsíros fekete föld keletkezett belőle. Egy városi háztartásban a hulladék egyharmadát a szerves anyagok adják. A komposztálás azonban elenyésző összegű beruházás, ami sokszorosan megtérül, a szemétszállítási költség csökkenésével, a keletkező bomlástermék pedig könnyen hasznosítható.

Magyarországon az egy főre jutó papírhulladék átlagosan 55 kg évente. Mint tudjuk, a papírgyártás rengeteg energiát igénylő folyamat. Minél fehérebb a papír, annál szennyezőbb a gyártása a klóros fehérítés miatt. A gyorsan növekvő puhafa ültetvények kiszipolyozzák a talajt, nem beszélve a sok műtrágyáról és növényvédő szerről, ami bekerül a körforgásba.

Hihetetlen, de a papírgyártás során 2000 fajta vegyület kerül felhasználásra, a nyomdában pedig további 1000. Egy tonna újság 70 kg vegyszert tartalmaz. Elég csak a rengeteg reklámújságra gondolnunk, melyek a legtöbb háztartásban a postaládából egyenesen a szemétbe repülnek. Már azzal is kivesszük a részünket a papírhulladék csökkentésében, ha kiragasztunk a postaládára egy "Nem kérünk reklámújságot" feliratot, vagy beszélünk a kézbesítővel, hogy ne pazarolja ránk a sajtóterméket.

A munkahelyünkön termelődött egyoldalas papírokat kevés fáradsággal újrahasznosíthatjuk, ha elvisszük a közeli óvodába rajzpapírnak.    

Az eldobható PET palackok sorsa megoldatlan kérdés, a műanyag felhasználás azonban növekszik világszerte. Bár a palackok egy része pólók alakjában reinkarnálódik, a műanyagok bomlási ideje több 100 év, miközben veszélyes bomlástermékek szabadulnak fel. Számtalan lehetőség adódik ennek a rendkívül környezetterhelő szállítóeszköznek a kiiktatására. Dédapáink idején bevált kerti kútnál olcsóbb és jobb megoldás azóta sem született. A tapasztalatok szerint egy fúrt kút akár néhány nap, de legfeljebb egy év leforgása alatt behozza az árát. A vezetékes víz ára közel százszorosa a fúrt kútból nyert víz árának.

A víztisztító készülék felszerelése bárki számára kivitelezhető, illetve a cserélhető palackos víz is jóval barátságosabb, annál, hogy százszámra hordjuk a műanyagflakonokat a szeméttelepre.

Bár senki nem sírja vissza azokat az időket, amikor kézzel kellett pelenkát mosni, most viszont a pelenkahegyek jelentenek problémát. A nedvességet magába szívó eldobható pelenka ugyan mindenki számára kényelmes megoldás, de gondolnunk kell gyermekeink jövőjére is. Senki sem szeretné még 30 év múlva is kerülgetni ezeket a csecsemőkori tárgyi emlékeit. Márpedig a bomlási idejük igencsak hosszú. Viszonylag kényelmes megoldás a mosható nadrágpelenka. Egyszerűbb használni, mint az anyukáink korában használt hajtogatható lepedőket. Ha mégis az eldobható mellett döntünk, érdemes megkeresni az egyik drogéria-lánc által forgalmazott öko-pelenkát. Minőségben túlszárnyalja azokat a bizonyos vezető márkákat, árban mégis jobban járunk, ráadásul gyorsan lebomló "alkatrészek" alkotják.

A gyerekek esetében különösen érdemes átbőngészni az adok-veszek internetes oldalakat. Amikor egy új babakocsi áráért használt autót tudunk venni, és kiváló állapotban levő kocsikat gyermekbútorokat, ruhákat találunk a neten, nem érdemes vagyonokat áldozni új termékekre, melyeket pillanatok alatt kinőnek a kicsik.

Míg pár száz évvel ezelőtt egy ember öltözetéről leolvasható volt a kora, társadalmi státusza, anyagi helyzete, ma néha már azt is nehéz megállapítani, hogy fiú, vagy lány-e az illető. Míg egy régi öltözet ma muzeális értéket képvisel, napjaink göncei egy-egy divathullám lecsengésével legfeljebb felmosórongynak alkalmasak. Vásároljunk inkább kevesebb, viszont jó minőségű ruhaneműt a bóvli rongyok helyett, melyeket több szezonon keresztül szívesen hordunk.

Ugyanezt az elvet érdemes követni a műszaki cikkek kiválasztásánál. Egy korszerű, sokoldalúan bővíthető készülék ugyan drágább, de ha nem kell rövidesen lecserélni, és nem szaporítja a veszélyes hulladékok áradatát, akkor talán hosszútávon jobban megéri nekünkis, és a környezetünknek is. Talán legtöbbünk nagymamájának  megvan még a jó öreg Singer varrógépe, ami több generációt is kiszolgált, akár 100 éves is lehet, de ha leporoljuk valószínű, hogy most is működik. Azóta persze a technikai fejlődés száguldó lavinaként gyorsul, a minőség pedig egyre romlik, esély sincs rá, hogy a számítógépünket megöröklik a dédunokáink, de legalább bennünket szolgáljon ki minél tovább.

Nemcsak a tárgyak, de gyakran az információ is néhány héten, hónapon belül értékét vesztik, melyek cd-re, dvd-re kerülnek. Ezeket inkább adathordozó ceruzán, vagy egyéb nagykapacitású tárolóeszközön tároljuk, amíg szükség van rá.

Sokkal csökkenthetjük a hulladékkibocsájtást, ha CD, DVD helyett adathordozó ceruzán, vagy más nagykapacitású eszközön tároljuk az információt.

Ajándékozni öröm,tartja a mondás, de lehet bosszúság is, különösen ilyenkor karácsonykor, amikor mindenki kötelezőnek érzi, hogy valamivel örömöt szerezzen a körülötte élőknek. Hogy elkerüljük a félresikerült meglepetések miatti kényelmetlen helyzeteket, ajándékozzunk szolgáltatást. Belépőjegyek színházba, bábszínházba, vagy Dunai hajókázásra, masszázsutalvány, bérlet egy jóga, vagy tánckurzusra többet jelent mint egy x-edik pulóver. Ráadásul, ha együtt megyünk el, sokkal többet jelent a másik ember számára, hogy nemcsak pénzt, de időt is szánunk rá, így mindannyiunknak felejthetetlen élményben lesz része. Egyébként is kapcsolataink hiányt szenvednek mostanában, ragadjuk meg az alkalmat az ápolgatásukra.

Ha mégis került pár rossszul megválasztott ajándék a fa alá, ne tároljuk azokat a szekrénybe, ajándékozzuk rászorulóknak, hirdessük meg az interneten"ingyenadom" típusú levelezőlistákon. Például a http://freecycle.org/group/Hungary/Hungary/Budapest oldalon, ahol feleslegessé vált tárgyakat lehet felajánlani, illetve, kérni is lehet, amire szükségünk van.

Építkezésnél gyakran előfordul, hogy a szükséges mennyiségből többet kell vennünk, mert egységcsomagokban van az árú. Érdemes körülnézni a www.nemsitt.hu és a www.megmaradt.hu  oldalakon, ahol fillérekért juthatunk egyes anyagokhoz, és nem kell a sufniban kerülgetnünk a következő száz évben a maradékot.

"A rossz sikeréhez elég annyi, hogy a jók nem csinálnak semmit." - mondta Edmund Burke. Mindannyian tehetünk valamit azért, hogy gyermekeinknek élhető körülmények között adhassuk át az életteret bolygónkon. Nemcsak élhető körülményeket kell átadunk, de példamutatásunkkal a felelősségteljes magatartást is el kell sajátíttatnunk, hogy a jövőben ne kerülhessen az emberiség a mostanihoz hasonló zsákutcába.

 

Szerző: Blazsek Anita  2010.02.15. 22:04 2 komment

Címkék: a környezet hulladék hulladékgazdálkodás háztartásban

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegeskiseger.blog.hu/api/trackback/id/tr601761768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Briff 2010.03.30. 15:37:39

A jelzett honlapoknál sokkal korszerűbb és jobban használható, szintén ingyenes szolgáltatás a www.maradekepitoanyag.hu
Érdemes ott is körülnézni!

Néger. 2010.04.13. 10:05:13

Szia! Az elbobható pelenka újrahasznosítására elveben létezik megoldás, de kérdés, hogy mikor fog ez elterjedni. Mondjuk már az is nagy szó lenne ha külön gyüjtenék.

aeco.hu/eldobhato-pelenka-ujrahasznositas/
süti beállítások módosítása