A láz annyit jelent, mint testi szinten égni. Ilyenkor testünk egy mozgósító parancsra reagál és "tüzével"védekezik az idegenek ellen. Az aggódó szülőket mindez nyugtalanítja, pedig a lázat pozitívumként kellene értékelni, hiszen az emberi test egyik leghatásosabb gyógyító reakciója. Ilyenkor felgyorsul az anyagcsere és csökken a bőr vérkeringése, amit a sápadt szín is jelez. A vírusok és baktériumok megsemmisülésével beindul a gyógyulás. A biológiai rákterápiában mesterségesen hoznak létre lázas állapotot, hogy aktivizálják ezáltal az immunrendszert. A hő emelkedése során az immunanyagok termelése fokozódik, míg a kórokozók szaporodása lassul.

A gyermekkori magas láz testi szinten a személy konfliktuskészségét tükrözi. A szülők olykor a drasztikus lázcsillapító szerekkel hátba támadják gyermekük formálódó védekező rendszerét.

 

A magas testhőmérséklet egy bizonyos szint felett azonban kárt is okozhat a szervezetnek, ennek elkerülése érdekében jó, ha van a tarsolyunkban néhány szelíd lázcsökkentő módszer.

Mivel a testhőmérséklet kis mértékben minden embernél eltérő, napszakonként is változhat, ezért nem árt megmérni egészséges állapotban gyermekünk hőmérsékletét, hogy tisztában legyünk vele, az ő esetében mi a normális.

A betegség esetén fellépő láz önmagában csak egy információ, nem feltétlenül jelzi az állapot súlyosságát. A beteg egész viselkedését, kedélyállapotát figyelembe kell vennünk, mielőtt lépéseket teszünk. A jó kedélyállapot, jó étvágy esetén nem kell azonnal orvoshoz fordulni. Intő jel azonban, a bágyadt aluszékonyság, a légzészavar, vagy a zavart tudat. A 40 fok feletti láz esetén azonnal hívjunk orvost. Ha a láz 3 nap elteltével sem hagy alább, akkor is forduljunk orvoshoz, ha egyébként jó a közérzete a betegnek. Újszülötteknél a néhány óránál tovább fennálló 37,7 fok feletti lázat mutassuk meg orvosnak.  

Lázcsillapítás

A láz jelzi, hogy szervezetünk öngyógyító mechanizmusai működésbe léptek. A testhőmérséklet egy fokkal történő emelkedése a védekező fehérvérsejtek számát megkétszerezi. 38-38,5 fokig nem szükséges csökkenteni a lázat, hagyjuk dolgozni a szervezetet. Csecsemőknél hamarabb elkezdhető a lázcsillapítás, mert könnyebben kialakul a lázgörcs és a szövődményei.

Akut fertőzés esetén az étvágytalanság szervezetünk egy nagyon bölcs reakciója. A szervezet ilyenkor minden erejét a betegség leküzdésére koncentrálja. Helyénvaló, ha nem terheljük ilyenkor fölösleges feladatokkal az amúgy is igénybevett májat. A lázcsillapítás része a nagy mennyiségű folyadék fogyasztás, hogy megelőzzük a veszélyes kiszáradást, és biztosítsuk a belső hűtést.

 Ilyenkor szaporábbá válik a légzés és a szívverés , ami fokozza a párologtatást.  Adjunk tehát sok mézzel, citromlével dúsított teát, vagy frissen facsart cékla, vagy sárgarépaleveket  pár csepp olajjal, hogy a karotint a zsír megkösse és könnyebben felszívódjon.

Természetes lázcsillapító teakeveréket is főzhetünk, mely egyenlő arányban tartalmaz kamillát, hársfavirágot és kakukkfüvet. A kamilla gyulladáscsökkentő, a hársvirág fokozza a verejtékezést, a kakukkfű pedig fertőtlenít.

A természet patikája a fehér fűzfakérget is lázcsillapítóként kínálja, mely gazdag az aszpirinben is megtalálható szalicilátokban. Teáját kis adagokban célszerű inni.

Szintén régről ismert lázcsökkentő a fekete bodza, melynek előnye, hogy a szalicilátokra érzékenyek is fogyaszthatják. Hányás esetén kortyonként itassuk.

Régi módszer a lábszárborogatás, ami anélkül csökkenti a hőmérsékletet, hogy akadályozná a szervezet öngyógyító képességét. Mindkét lábon egyszerre alkalmazzuk. Két darab frottír törölközőt benedvesítünk állott (langyos) vízzel és bokától térdig becsavarjuk vele a beteg lábát. Erre száraz törölközőt tekerünk, majd jól betakargatjuk gyapjútakaróval. Húsz percet töltsön el a beteg nyugalomban ebben a borogatásban. A művelet addig ismételjük, amíg 38 fokra csökken a testhő. Fontos, hogy csak akkor kezdjük el ezt a hűtést, amikor a végtagok már nem hidegek. A végtagok hidegsége és a hidegrázás azt jelzi, hogy a láz még emelkedni fog és a szervezet nem tud még hőt leadni a periférián. Takarjuk be a beteget és adjunk neki langyos citromos teát.

A végtagok felmelegedése jelzi, hogy a szervezet már nem melegszik tovább, tehát biztosítja a hő leadást, megkezdhetjük a lázcsillapítást.

Hűtőfürdővel is csillapíthatjuk a lázat. A vízhőmérséklet induláskor legyen kellemes meleg. Akkor hatásos, ha a lázas testet teljesen ellepi, csak a fej lóg  ki. A hűtőfürdő ideális időtartama 15-20 perc. Utána óvatosan itassuk szárazra a bőrt, a ledörzsölés ilyenkor kellemetlen.

Kicsi babáknál hatásos lázcsillapítás közvetlen testkontaktus is. A levetkőztetett kisbabát fektessük a csupasz mellkasunkra, és takarózzunk be egy könnyű lepedőbe. Ez a lehető legszelídebb lázcsillapítás, amikor a baba bőre hőt ad le a szülő felé és hőmérséklet kiegyenlítődés jön létre.

A teljes testes borogatásnál a húgyhólyagot és  környékét védjük száraz textíliával. A lepedőt szobahőmérsékletű, kellemesen langyos legyen, amint átmelegedett, cseréljük. 3-4-szer ismételjük a műveletet.

Nem kell a lázat a normális testhőmérséklet eléréséig csökkenteni, elég, ha elfogadható szintre ér.

Lázgörcs

Független a láz magasságától, hirtelen lázemelkedéskor, de akár csökkenéskor is felléphet. Az első életévekben jellemző, mert az éretlen agy érzékeny a hirtelen testhőmérséklet változásra. Ijesztő volta ellenére hosszú távon nincs ártalmas következménye. Ideje általában kevesebb, mint egy perc. Mindez nem azt jelenti, hogy nem kell komolyan venni, A diagnózis megállapítása az orvos feladata, mivel előfordulhat, hogy először megjelenő epilepsziáról van szó. Mindenképpen értesítsük tehát az orvost, ha első alkalommal fordul elő. Ha valakinek volt már lázgörcse, akkor a lázcsillapítást érdemes idejében elkezdeni. Bár előre értelmetlen lázcsillapítót adni, fontos a folyamatos lázmérés és szükség esetén elkezdeni a lázcsillapítást. Ha a görcs fellép, fektessük oldalra a gyermeket, hogy ne csuroghasson hátra a torkán a váladék. Nem a görcsgátlás, hanem a fulladás megakadályozása a fontos.

A testhőmérséklet emelése

Ha egy megfázás lázmentesen zajlik le, testmelegítéssel támogathatjuk a kórokozók pusztulását. Három jó módszer is alkalmazható a testhőmérséklet emelése érdekében: szauna, gőzfürdő és a Schlenz-féle fürdő. Ez utóbbi Maria Schlenzről, a módszer kitalálójáról kapta nevét. A fürdő hőmérséklete kezdetben 36,5 fokos, majd fokozatosan melegítjük 39 fokra forró víz hozzáadásával. A fürdő 30-60 percig tartson, gyerekeknél rövidebb ideig. Közben kefével, vagy dörzsölő kesztyűvel vörösre dörzsöljük a bőrt. Hatását fokozhatjuk, ha kakukkfüves forrázatot öntünk a fürdőbe. Mindez együttesen felgyorsítja a kiválasztási folyamatokat. Utána pihenjünk és izzadjunk takaró alatt. Akinek a szervezetét túlzottan megerőlteti egy ilyen vérkeringést terhelő fürdő, az ugyanezzel a módszerrel végezzen 10-15 percig lábfürdőt. Utána tartsuk melegen a lábat, feküdjünk le és izzadjunk.

A szauna ugyan finn találmányként terjedt el a köztudatban, eredete messzebre nyúlik és a régmúlt homályába vész. A szauna előde az izzasztókunyhó volt, melyet használtak az Észak- és Közép-Amerika területén élő indiánok, Észak-Ázsia népcsoportjai és az Észak-Európában is. Egyes források szerint őseink is ismerték, ám a kereszténység felvételével kiirtották, mint ősi pogány szokást. Testi-lelki tisztító hatása által egyaránt használták gyógyító és spirituális szertartások során. A megemelkedett testhőmérséklet, mintegy mesterséges láz harcra készteti a szervezetet, ezáltal erősíti az immunrendszert, miközben az intenzív izzadás hatására méreganyagok távoznak a szervezetből.

A testmelegítő módszereket csak teljesen egészséges szervezetnél szabad alkalmazni. Szív- és érrendszeri panaszokkal, keringési zavarokkal küzdő betegek, csak orvosi egyetértéssel alkalmazhatják ezeket a módszereket.

 

A láz az aktivitás jele, és mindezt pozitívan kell értékelni, ezzel szemben a láznélküliség a csökkent reakciót jelent.

A magyar nyelvben számtalan olyan mondás él, melyek a lelkiállapot és a testhőmérséklet kapcsolatára utalnak.

Tűzbe jön. Forradalmi lázban ég. Szenvedély tüze ég. Melegség önti el a szívét. Meghűl benne a vér. Jéggé dermed. Lázas várakozásban ég. Hideg és számító.

A magas hőmérséklet szinte mindig pozitív jelentést sugall, míg a hideggel kapcsolatos mondások negatív tartalmakra utalnak.

A jó dolgok hatására tehát melegség önti el a szívünket, míg ijedtség esetén meghűl bennünk a vér, és a haragtól pedig jeges lesz a hangulat.

Képletesen tehát az, aki pozitív hozzáállásával, tettrekészségével végzi a dolgát, ébren tartja a belső tüzét, ami immunizáló hatású is, akárcsak betegség esetén a láz, ezért a lelkes, lendületes emberek általában jobb egészségnek is örvendenek. Ezzel szemben a lehangoltság, a kedvetlenség, a bizalmatlanság gyengít. A lázzal járó betegségek megpróbálják serkenteni a szunnyadó lelki aktivitást, tehát a testi-lelki fejlődést egyaránt segítik.

 

Blazsek Anita

 

Szerző: Blazsek Anita  2010.02.15. 22:13 Szólj hozzá!

Címkék: a tűz láz immun testhőmérséklet tisztító

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegeskiseger.blog.hu/api/trackback/id/tr221761798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása