Az alvás testi-lelki megújulásunk legfontosabb forrása, míg sejtjeink regenerálódnak, az álmokon keresztül információkat, élményeket dolgozunk fel.

A civilizált ember életformája e tekintetben is elszakadt a természetes ritmustól, melyet a Nap járása diktált. Az állandó fényforrások használata lehetővé teszi, hogy természetellenes életmódot éljünk, ami persze hosszútávon megbosszulja önmagát. A természet törvényei szerint életünk harmadrészét alvással kéne töltenünk, mégpedig azt a harmadot, amely éjszakára esik. A haszonmaximalizáló gondolkodás életünk ezen területére is beférkőzött és számos lehetőséget kínálva térít el sötétedés után az alvástól.

 

Tévécsatornák kínálják értéktelen műsoraikat, éjjel-nappali hipermarketek biztosítanak lehetőséget a nagybevásárlás elintézésére, jellegtelen dolgokról cseveghetünk idegenekkel az interneten, vagy kipréselhetünk magunkból egy éjszakai műszakot. Ha szervezetünk betegséggel tiltakozik mindez ellen, rossz életvitelünk által elvesztett egészségünket drága csodavitaminok, gyógyszerek formájában próbáljuk visszavásárolni.

A fiatalokat váró szórakozóhelyekre éjfél előtt nem is érdemes belépni. Szervezetük talán még jelezne is őszintén, álmossággal, fáradtsággal, egyesek azonban nem riadnak vissza attól, hogy drogokkal nyomják el ezeket az ódivatú jeleket, így a jókedv és a lendület biztosított a totális kimerültségig. A fejlődő szervezetek számára különösen fontos volna a megfelelő alvás, hogy jellemben és fizikailag erős felnőttekké váljanak.

Az altatók fogyasztását nézve az álmatlanság egyre szélesebb réteget érintő probléma, a felnőtt lakosság 20-30%-át érinti, és egyre inkább a fiatalokat is. Az alváshiány sok betegség támogatója lehet, míg a pihentető alvás erősíti immunrendszerünket, kiegyensúlyozottá tesz.                                          

A belső biológiai óra működését a melatonin nevű hormon szabályozza. Tőle függ a szervezet zsíranyagcseréje, hőszabályozása, a nemi funkciók, és más hormonok működése Ha a szervezet belső órája és a külvilág órája nincs szinkronban egymással, alvási problémák alakulnak ki. A melatonin fényfüggő hormon. Sötétben termelődik, és éjjel kerül vérünkbe legnagyobb mennyiségben. A reggeli fény a becsukott szemen keresztül az agyba jut, és ott a központi idegrendszer melatonin termelését csökkenti, ezáltal elősegíti a szervezet ébredését. Nappal az aktivitás hormonok kerülnek túlsúlyba, melyek a fény hatására termelődnek. A lámpafénnyel átprogramozott életünkben a melatonin termelődése csökken, aminek további hatásai is vannak egészségünkre: Mivel a melatonin a szívritmusra is hat, a túl alacsony melatonin szint emeli vérnyomásunk értékét. Továbbá a melatonin antioxidánsként is működik, vagyis gátolja a sejtek örökítő anyagának mutációit. Mindennek hiányában, könnyebben kialakul a szervezet rákos megbetegedése. Mindezt az is alátámasztja, hogy az éjszakai műszakban dolgozók az átlagosnál nagyobb, a vakok viszont az átlagosnál kisebb mértékben mutatnak hajlamosságot a mellrákra. Tehát a fényterhelés és a rákos betegségek között közvetlen összefüggés mutatható ki. Az elmúlt 50 évben 50%-kal növekedett a gyermekek leukémiás megbetegedése, ami a környezeti hatások, azon belül a fényterhelés emelkedésével magyarázható.

Mivel a melatonin védi a szívet és a keringési rendszert, szabályozza az élettani folyamatokat, véd a szabadgyökök ellen, fontos szerepe van az életkortól független, fiatalos életerő fenntartásában. Az öregedő szervezet egyre kevésbé képes a szabadgyökök sejtkárosító hatása elleni védekezésre. Ezért is olyan népszerűek az antioxidáns hatású vitaminokat tartalmazó ételek, táplálék kiegészítők. Ezek azonban csak egyes sejtekre gyakorolnak kedvező hatást, míg a melatonin a test valamennyi sejtjére képes hatni, beleértve az agyat is. Az alvás három stádiumát különböztetjük meg, a felületes, a könnyű és a mély alvást. A szervezet regenerálódása a mély alvási szakaszok során megy végbe. Egy felnőtt számára ideális alvásmennyiség 7-8 óra. A több éppúgy nem tesz jót, mint a túl kevés.

Az egészségünk és a jó alvás érdekében próbáljuk meg kiküszöbölni a korszerű életmód biológiai órát semmibe vevő vívmányait, testünk igazán megérdemli az éjszakai nyugalmat.

 

 

Adjuk meg a lefekvés módját!

-Lehetőleg mindig azonos időben menjünk aludni. Éjszakára ne terheljük túl emésztőrendszerünket, 2-4 órával lefekvés előtt fogyasszunk könnyű vacsorát. Természetesen kerüljük el este az élénkítő italokat is.

-Ha tehetjük, a hálószobában ne tévézzünk, vagy olvassunk, környezetünk segítse elő az alvásra való tudati ráhangolódást. Jól kiszellőztetett szobában teremtsünk kényelmes fekhelyet. A hálószoba hőmérséklete lehetőleg ne legyen több 21 foknál.

-Készüljünk fel a következő napra, készítsük elő ruhánkat, meg amire szükségünk lesz, hogy a reggel ne kapkodással, stresszel induljon.

- A minket érő kozmikus energiák hatásának köszönhetően az éjfél előtti alvás biztosítja a legmélyebb pihenést, a bőr regenerálódási folyamatai is ilyenkor a legintenzívebbek, feltéve, ha alszunk ez időben.

-Este 9 után már ne dolgozzunk semmit, legkésőbb 10-kor feküdjünk le. Másnap reggel frissen rövidebb idő alatt tudjuk elvégezni a fennmaradó munkát. Naponta fél órával tegyük mindig korábbra a lefekvést és a kelést, ha ettől nagyon eltérne eddigi életvitelünk. Míg a késői kelés elnehezíti a testet és a szellemet, a korai ébredés kiegyensúlyozott fizikai és szellemi erőnlétet biztosít, megóv a depressziótól, amit klinikai kísérletek is igazolnak.

-Ha nehezen szabadulunk meg a napközben felgyülemlett feszültségtől, ne tetőzzük zaklató hatású filmek, hírek nézésével. Valószínűleg nem sok mindenről maradunk le, ha kikapcsoljuk a tévét. Tapasztaljuk ki mi segít az elalvásban: egy könnyű séta, pozitív tartalmú könyv, nyugtató hatású illatos tea (orbáncfű, citromfű, kamilla, levendula), beszélgetés a családtagjainkkal, vagy meseolvasás a gyerekeknek.

-Hideg lábbal nehéz ellazulni. Ha fázik a lábunk, vegyünk jó meleg lábfürdőt, húzzunk meleg pamut zoknit, vagy tegyünk a lábunkhoz meleg vizes palackot.

-Lefekvéskor lélegezzünk mélyen, egyenletesen, ha nem történik meg magától, lazítsuk el tudatosan, lépésről lépésre izmainkat.

-Az álmatlanságot gyakran a múlton való rágódás, vagy a jövő miatti aggodalom okozza. Ehelyett érdemes tudatosan ráirányítani a gondolatainkat arra, hogy milyen jó dolgok történtek velünk aznap, és mi az, amiért hálásak lehetünk az életben. Erre hivatott az esti ima is, ami ha valódi átéléssel végezzük nemcsak üres formaság, hanem békét teremt a lélekben. Hálát adunk azért ami van és hisszük, hogy a jövőben is minden úgy alakul, hogy a javunkat szolgálja.

-Ha éjjel felébrednénk ne ijedjünk meg. Végezzünk légző gyakorlatukat, relaxáljunk. Ne nézegessük az órát, gondoljunk arra, hogy akkor is pihenünk, ha nem alszunk. Ha nagyon kellemetlenül érezzük magunkat, inkább kelljünk fel szellőztetni, és végezzünk valami nem túl megerőltető tevékenységet, amíg el nem álmosodunk. Fogadjuk el, hogy most ez történik velünk.

Akárhogy telt az éjszaka, reggel keljünk a szokott időben. Ha aznap kissé fáradtabbak is leszünk, az csak elősegíti, hogy következő éjszaka jól aludjunk.

Természetes, hogy az életben olykor átmenetileg ránk tör az álmatlanság. Ha a kiváltó események lecsengenek, ismét visszatér minden a helyes kerékvágásba. A baj akkor kezdődik, ha félelemmel tekintünk az éjszakára, mert azzal mi magunk mélyítjük el, tesszük tartóssá a problémát. Az aludni akarás pont az ahhoz szükséges ellazulást teszi lehetetlenné.

 

Modern világunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek vagyunk-e biztosítani önmagunknak azokat az alapvető természetes szükségleteket, melyeket mint természeti lények nem tudunk nélkülözni. Életünk egyharmadát alvással töltjük. A fennmaradó kétharmad rész minősége nagymértékben függ attól, hogy képesek vagyunk-e megfelelően kipihenni magunkat. Aki hosszabb ideig nem tud aludni, az meghal, vagy megőrül. Aki hosszabb ideig rosszul alszik annak teljesítménye, egészsége látja kárát. Sokat változott a világ, rengeteg lehetőségünk van, hogy döntsünk életmódunk felől, ami pár ezer éve még nem volt adott. Éljünk lehetőségeinkkel okosan, használjuk őket úgy, hogy a javunkra váljanak. A pihentető alvás  olyan természetes szükséglet, mely mindenképpen megtérül, ha megfelelően kielégítjük.

 

 

Blazsek Anita

 

 

 

 

 

 

Szerző: Blazsek Anita  2010.02.15. 22:20 Szólj hozzá!

Címkék: alvás idegrendszer pihenés

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegeskiseger.blog.hu/api/trackback/id/tr731761822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása