A méz szeretete és fogyasztása egyidős az emberiséggel. Barlangrajzok árulkodnak róla, hogy őseink sem tudtak ellenállni az édes csemegének, noha a mézlopásért minden bizonnyal fájdalmas csípések elszenvedésével fizettek. A lipcsei múzeumban található 5300 éves egyiptomi Ebers-papirusztekercsek az egykori orvosok mézzel kapcsolatos gyógyászati tapasztalatait őrzik. 4000 éves egyiptomi írásos emlékek pedig már agyagkaptárakban folyó méhészkedésről számolnak be. Az ősi kultúrák mindegyikében fogyasztották az istenek ajándékaként nagy becsben tartott mézet, ismerték gyógyhatásait. Kevesen tudják, hogy a méheket olykor még a háborúba is bevetették. Az 1445-ös nándorfehérvári ostromnál a törökök nyakába hulló méhkasok önfeláldozó katonái is részt vettek a harcban.

A méz cukortartalmú anyag, melyet a méhek a növények virágaiban termelt nektárból, valamint egyes növényi részek nedveiből állítanak elő. A begyűjtött nedvek átalakítását a mézhólyagban levő erjesztő anyag már a szállítás során elindítja. A „kaptárméhek” az átvett nektárt a lép sejtjeibe raktározzák, majd rendszerint éjszakánként egyik sejtből a másikba költöztetik. A költöztetésnek és a szellőztető méhek szorgos munkájának köszönhetően a fölösleges nedvesség addig párolog, míg a méz eléri a rá jellemző nedvességi fokot, a 15-20%-os víztartalmat. Ekkor a méhek elkezdik lefedni  a sejteket. Ha a sejtek fele le van fedve, a méz érettnek mondható. A méz fő értékét a szénhidrátok, aminosavak, fehérjék, enzimek, fermentumok és vitaminok jelentik. A sötét mézek több nitrogénvegyületet és ásványi anyagot tartalmaznak. A méz nyomelemei, a réz és a kobalt segítik a vas felszívódását. Vitaminok közül az A, B1, B2, B3, B6, C és folsav található meg a mézben. A méz lépes méz formájában a legtermészetesebb, ekkor még semmiféle káros behatás nem éri. Ha mézes teát iszunk, csak a már iható hőmérsékletű teát édesítsük, különben tönkremennek az értékes hatóanyagok.
Bár előbb utóbb kristályosodásnak indul valamennyi méz, minősége ettől nem csorbul. 40c°-os vízbe állítva, kevergetve visszanyeri eredeti álagát. Régészek Nápoly közelében 2300 éves, még élvezhető mézet találtak!! Az a méz, ami egyáltalán nem indul kristályosodásnak nagy  valószínűséggel hamis.

A méz gyógyhatásai
A méz tartalmazza azon gyógynövények hatásait, amelyek nektárjából készült. A méz vitaminjai hosszú távon is megőrzik hatékonyságukat, ellentétben a zöldségekkel és gyümölcsökkel, melyek tárolás során veszítenek értékükből.
Hatékonyan megszünteti a kimerültséget, javítja a test teljesítőképességét és a szívműködést. Baktériumellenes, nyálkaoldó, gyulladás gátló, immunerősítő, szívserkentő, nyugtató és idegerősítő hatású.
Száj- és garatgyulladásnál naponta egy kanál mézet ajánlott elfogyasztani lassan szopogatva, sokáig a szájban tartva.
Mandulagyulladásnál a sűrű, kristályos méz baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatású.
Enyhe hashajtó hatásával segíti az emésztést.
Méregtelenítő hatású. Mérgezés, műtéti altatás után a májat is segíti a méregtelenítő munkájában.
Kedvezően hat a vesére, a húgyhólyagra, valamint a hasnyálmirigyre.
Külsőleg égési sebek, fekélyek, felfekvések kezelésére kiváló, antibakteriális hatású.
Száj és légúti megbetegedéseknél lépes méz fogyasztása ajánlott.

Gyógy receptek
Bélrenyheség: Durva reszelőn gyalult tökfélére csorgassunk mézet, és fogyasszuk el.
Köhögés: Kivájt fekete retekbe csorgassunk mézet. 3-4 óra múlva levet ereszt. Fogyasszunk ebből 1-1 mokkáskanállal.
Égési sebek, fekélyek: Egy közepes nagyságú finomra reszelt krumplira egy evőkanál mézet csorgatunk. Gézbe csomagolva alkalmazzuk a pakolást.
Álmatlanság: Mézes szezámmag fogyasztása javasolt.
Nátha, légcsőhurut, vastagbél-gyulladás, hólyaghurut: Napi 3x1 kávéskanálnyi mézzel elkevert reszelt tormát fogyasszunk el.

Virágpor – szupertáplálék
A rostok kivételével az élethez való valamennyi tápanyagot tartalmazza. Fő értékét az aminosavak – a proteinek alkotóelemei – jelentik. A 22 ismert amiosavból 20 fajtát tartalmaznak a pollenek. 1-2 teáskanálnyi virágpor fedezi egy felnőtt ember egész napi teljes fehérjeszükségletét.
A virágpor szabályozza az emésztést. Hatásos a székrekedésre, csakúgy, mint hasmenés esetén. Hatásos prosztatapanaszok, májkárosodás, keringési és vérellátási zavarok esetén. Triptofán tartalma miatt hajhullás ellen is jó. Fokozza a szellemi teljesítményt, antidepresszánsként is hat. Idős embereknél a magas koleszterinszint, az emlékezeti zavarok és a koncentrálási nehézségek esetén javallott. A szemcsés virágport szárazon összerágjuk, majd leöblítjük. Gyermekeknek napi 1-3, felnőtteknek 3-4 kávéskanál javasolt.

Propolisz – „a város előtt”
A „méhváros” előtt emelt propolisz torlasz erős antibakteriális hatásával védi a kaptárt és lakóit az ellenséges elemektől. A méhek propolisszal ragasztják össze a kaptárfalakat, és a sejtek belsejét is ezzel fertőtlenítik. Legfontosabb alkotórészei a flavonoidok, illóolajok, vitaminok, ásványi anyagok.
Főbb hatásai: baktériumölő, gombaölő, vírusölő. Vizelethajtó, epehajtó. Erősíti az immunrendszert, gátolja a fekélyek és a daganatok kialakulását. Csökkenti a vérnyomást, hat a belső elválasztású mirigyekre, jó a prosztatabántalmakra és a húgyuti fertőzésekre.
A nyers propolisz két évig tárolható anélkül, hogy veszítene értékéből, míg a tinktúrává alakított évtizedekig eltartható.  Ebből naponta reggel este érdemes 15-25 cseppet fogyasztani teában, ezáltal kiváló formában tartja a szervezet ellenálló képességét. Használható belső szervek  lázas megbetegedésénél, prosztatagyulladásnál,  vese- és májgyulladásnál, torokfájásnál és légúti megbetegedéseknél. Gátolja a rosszindulatú daganatok fejlődését. Gargalizálhatunk is vele.
Tabletta formájában cukorbetegek is fogyaszthatják. A vastagbél betegségeire kúpot érdemes használni.
 
Mézhamisítás
Legyen a méz bármilyen értékes, az eljátszott bizalmak világában sokan lemondanak róla, mondván úgyis hamísítják. Valóban a bolti forgalomban levő mézek 70%-a pancsolt vacak. Hogyan óvhatjuk meg magunkat a hamisítványoktól?
A már bevált módszer a megoldás mint csak. Az ismert helyi termelő, aki arcát, nevét adja termékéhez kisebb valószínűséggel csap be, mint egy nagy áruházi forgalmazó. Soha ne vásároljunk bizonytalan eredetű, gyanúsan olcsó kínai, ázsiai terméket. Ha nem ismerünk méhészt, részesítsük előnybe a piacon személyesen megjelenő termelőt, aki névvel, telefonszámmal ellátott termékét árulja.
Kár lenne értéktelen cukorra cserélni a jó minőségű magyar mézet, melynek 80%-a külföldre kerül, ahol a magyarok által fogyasztott mennyiség négyszeresét eszik.

Blazsek Anita

 

Szerző: Blazsek Anita  2010.02.15. 22:08 1 komment

Címkék: méz cukor helyett immunrendszer immun

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegeskiseger.blog.hu/api/trackback/id/tr511761782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fitote 2014.07.19. 20:07:32

A prosztatagyulladásra ajánlott gyógynövények listája itt található

herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyulladas-prosztatitisz-prostatitis
süti beállítások módosítása