Alig van ember manapság, aki élete során ne szenvedne egy, vagy több civilizációs betegségben. Az allergia, az érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a daganatok olyannyira mindennapos jelenségekké váltak, hogy mindezeket az élet elkerülhetetlen velejáróinak, genetikai örökségnek, esetleg a sors igazságtalanságának tekintjük.

Valóban el kell fogadnunk, hogy életünk jelentős részét kellemetlen tünetekkel és gyógyszerekkel vészeljük át? Ahogy a név is utal rá, a civilizációs betegségek életmódunk következményei, amit nagyrészt mi alakítunk ki. A cukor kiiktatása étrendünkből az egyik legjelentősebb lépés egészségünk érdekében. Az cukormentes  étrend már rövid távon pozitív változást hoz életünkbe.

 

Szinte nincs olyan betegség, melynek kialakulásában ne játszana szerepet a cukorfogyasztás. Kevesen tudják, hogy míg száz évvel ezelőtt csupán 2 kg finomított cukrot vettünk átlagosan magunkhoz évente, ma ez a szám 50-re emelkedett. Ennek mindössze a 20-25%-át vesszük magunkhoz kristálycukor formájában. A cukor nagyrésze észrevétlenül, édes ivólevekben, péksüteményekben, édességekben, lekvárokban, befőttekben, joghurtokban, felvágottakban, vagy kechupben elrejtve kerül szervezetünkbe.

Miért olyan veszélyes a cukor?

A cukor 99,9%-ban diszacharid molekulából áll, mely egy szőlőcukor és egy gyümölcscukor összekapcsolódásával keletkezik. A természetben ilyen tömény koncentrátumban nem létezik cukor, szervezetünk nincs „felkészítve” ennek feldolgozására, s számára ez komoly megterhelést, sokkot jelent.

Hogy megértsük miért oly káros a cukor, érdemes visszanyúlni a gyökerekhez: dédanyáink mézzel és édes gyümölcsökkel édesítették ételeiket.  Ha gyümölcsöt, mézet, vagy akár cukorrépát eszünk, akkor a cukor vitaminok, ásványi anyagok, rostok és nyomelemek társaságában lassan emésztődik, s rögtön rendelkzésre állnak a feldolgozásához szükséges anyagok. Ám finomított formában, megfosztva a vitálanyagoktól szerveinktől vonja el a lebontásához szükséges B vitamint, és más anyagokat, ezáltal azok hiányát idézi elő. A finomított cukornak nincs szüksége emésztésre, hirtelen szívódik fel, s eltolva a vér kémhatását, a szervezetet arra kényszeríti, hogy kálciumot és ásványi sókat a csontokból kivonva kompenzálja a felborult egyensúlyt. A folyamat erőteljesen hozzájárul a csontritkuláshoz, illetve súlyosbítja a szájban kiváltott fogszuvasodást. Mindez különösen gyermekeink csontozatának fejlődését befolyásolja károsan. Állatkísérletek igazolják, hogy a fejlődésben levő fiatal állatok csontozata a rendszeres cukorfogysztás következtében porózussá, késsel vághatóvá illetve deformálttá válik. Ezek után a gondos édesanyák és nagymamák biztosan meggondolják, hogy csokoládéval, fagyival, édes üdítővel, vagy inkább egy fürt szőlővel, aszalt gyümölccsel kedveskedjenek szeretteiknek.

A cukor számos egyéb hatásmechanizmuson keresztül károsítja csaknem valamennyi szervünket. Nézzünk néhányat a sok közül:

- Reumatikus betegségek

- Anyagcsere betegségek: cukorbetegség, elhízás, májkárosodás, epekő, vesekő, köszvény.

- Emésztőrendszeri betegségek: székrekedés, a máj, az epehólyag, hasnyálmirigy, a vékony- és vastagbél megbetegedései.

- Szív és érrendszeri megbetegedések: növeli a koleszterinszintet, és az érelmeszesedést.

- Nagymértékben gyengíti az immunrendszert és fogékonnyá tesz a fertőző betegségekre.

- Valamennyi allergia, gombás betegségek    kialakulásánál szerpet játszik.

- Hosszú távon hozzájárul a rák kialakulásához.

- Gyorsítja az öregedési folyamatokat, a bőr ráncosodását és az őszülést.

- Depresszióhoz, mentális zavarokhoz vezethet.

- Függőséget okoz, akárcsak az alkohol, vagy a drogok. A cukorfogyasztást követően hirtelen megemelkedett vércukorszint csakhamar a mélybe zuhan, aminek következtében bágyadtak, enerváltak leszünk és újabb adag édességre vágyunk.

A cukor viselkedésre gyakorolt hatásása:

Vizsgálatok szerint a gyermekkori hiperaktivítás és viselkedési zavarok nagy része gyógyítható azzal, ha megvonjuk a gyermekek étendjéből a cukrot, illetve az adalékanyagot tartalmazó élelmiszereket. A cukorbevitelt követően 45-60 perccel a vizsgált gyerekek feladatmegoldó képessége romlott, szabadidős játékok során pedig nemkívánatos viselkedési formákat produkáltak.

Dr. Alex Schauss kutatása keretében 803 amerikai iskolában vezettek be étrendreformot. Mellőzve a  gyermekek étrendjéből az adalékanyagokat és a cukrot, valamennyi esetben javultak az osztályzatok, valamennyi iskola előbbre került a nemzeti iskolák tanulmányi rangsorában. Összességében a négy éves kísérlet során egy felemelkedési folyamat ment végbe az érintett intézményekben.

Felnőttekkel végzett ugyanilyen vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy börtönlakók, illetve fiatalkori bűnözők agresszivítása és viselkedési rendellenességei nagymértékben csökkentek. A változást a delikvesek is oly mértékben észlelték magukon, hogy sok esetben kérték, hogy megtarthassák ezt a táplálkozási formát.

A fentiek alapján láthatjuk, hogy nemcsak fizikai állapotunkat, de az életben nyújtott teljesítményünket is komolyan befolyásolja, hogy milyen „üzemanyaggal” működünk.

Nádcukor, nyerscukor, barnacukor, szőlőcukor, gyümölcscukor és társaik.

Úgy tűnik, drága és divatos megoldások tömegéből válogathatnak az egészség-tudatos fogyasztók, ám a szomorú valóság az, hogy ezek a cukoralternatívák alig, vagy semmivel sem jobbak a répacukornál. A nádcukor ugyanúgy csupasz kalória, mint a répacukor. Az forrásnövény különböző, de mire az asztalra kerül, már csak az életerejétől megfosztott szacharóz marad mindkettőből.

A nyers barna cukor, a cukorgyártás utolsó lépésében keletkező cukorfajta, 96-98% cukortartalommal. Még megtalálható rajta a melasz, de az is előfordul, hogy a finomított cukrot utólag permetezik be melasszal. A gyümölcscukor (fruktóz) felszívódási sebessége lassabb, mint más cukroké, ezért kevésbé emeli meg a vércukorszintet, de egyéb tekintetben nem különbözk a többi cukortól, ugyanúgy értéktelen és ártalmas.

Könnyű belátni a cukormentes táplálkozás előnyeit, ám megvalósítani már nehezebbnek tűnik. A mai ember szemében a cukor megszokott, már-már „természetes” része a táplálkozásnak. Ízlésünket, a sok erőteljes ízű, mesterséges aromából álló nyalánkság eltorzíthatta, idő kell, míg a természetes ízek ismét élvezetessé válnak. Egy kis fantáziával izgalmas finomságokat és süteményeket készíthetünk mézzel és gyümülcsökkel édesítve, melyek egészségünket is szolgálják.

A méz

A méz, mely szinte az összes emberi szervezet számára szükséges ásványi anyagot tartalmazza, közel 70-féle gyógyhatással bír. Antibakteriális hatású, segíti a sebgyógyulást, enyhíti az allergia tüneteit, enyhíti a szív- és keringési problémákat, széppé teszi a bőrt és a hajat. Enzimei biztosítják a vitaminok és ásványi anyagok beépülését szervezetünkbe, ezáltal megszünteti a hiánytüneteket. Az egyes mézfajták ásványianyag-tartalma, íze és gyógyhatása eltérő, érdemes kipróbálni a kevésbé ismerteket is. Sütéshez javasolt vegyes virágmézet, vagy napraforgómézet használni. Az olcsóbbak közé tartoznak és szép aranybarna színt adnak a süteménynek.

Mézes finomságok:

Mézes dió krokett:

10 ek darált dió (vagy mandula)

3 ek citomlé

5 ek búzacsíra

4 ek méz

Keverjük össze  a hozzávalókat, formázzunk golyókat, majd forgassuk őket búzacsírába, vagy darált dióba. Egy óra pihentetés után fogyasztható.

Mézes gyümölcskenyér

20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
10dkg zabpehely,
10 dkg méz,
1 dl olaj,
2,5 dl joghurt,

5-5 dkg mazsola, aprított aszalt gyümölcs, aprított dió, vagy mandula
fahéj,
szegfűszeg,
szerecsendió,
szódabikarbóna
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, hozzáadjuk a zabpelyhet, mézet, olajat, joghurtot, majd az aszalványokat és a diót. Ízesítjük fahéjjal, egy kevés szerecsendióval, őrölt szegfűszeggel és alaposan összekeverjük. Egy őzgerincformába, amelyet vékonyan kiolajoztunk, és alaposan meghintettük zabpehellyel, beöntjük a tésztát, úgy, hogy középen legyen benne a legkevesebb, a forma széleinél egész tele. Nem túl forró kb. 160 fokos sütőben megsütjük. Fogyaszthatjuk melegen, hidegen egyaránt.

 

Mire figyeljünk mézvásárláskor?

„Természetesen” a mézet is lehet hamisítani, ezért legyünk körültekintőnek vásárláskor. A vizezett mézet könnyű felismerni. A zárt üveg fejtetőre fordításakor a felemelkedő buborék sebességéből következtethetünk a méz sűrűségére és tisztaságára. Ezt persze a hőmérséklet is befolyásolja. A mézkereskedő cégek által forgalmazott, multik polcán sorakozó mézek nagyrészt invertcukorszirupból, mesterségek ízanyagokból és színezékekből állnak, ezekre ne pazaroljuk a pénzünket. Vásároljunk inkább megbízható termelőtől, vagy bioboltban, ahol a minőségi élelmiszerek mellett elkötelezett kereskedők ellenőrzött forrásból szerzik be az édes csemegét, melynek minden cseppje egészségünkre válik.

 

Blazsek Anita

 

 

                                   

 

 

Szerző: Blazsek Anita  2010.02.15. 22:24 Szólj hozzá!

Címkék: halál fehér méreg több méz cukor kevesebb vitalitás

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegeskiseger.blog.hu/api/trackback/id/tr201761837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása