A tojás, amellett, hogy egészséges, sok étel elkészítéséhez nélkülözhetetlen, valamennyi kultúrában szimbolikus jelentőséggel is bír. Számtalan teremtésmítosz született a tojással kapcsolatban, ami nem csoda, mert az élet keletkezése mindig foglalkoztatta az emberek fantáziavilágát. Fehér és sárga részeivel a föld-víz, férfi-nő, nappal-éjszaka kettősségei által létrehozott egységet, egyensúlyt jeleníti meg.

 

A zárt tojásban rejlő élet nemcsak titok, hanem élelem is az ember számára. Biológiailag könnyen hasznosítható kivételes tápanyag-összetételének köszönhetően érdemelte ki a funkcionális élelmiszer megnevezést, ami annyit jelent, hogy tápértékén túl kedvező élettani hatásával különlegesen hasznos, gyógyhatású élelmiszernek tekintjük. Több olyan anyagot tartalmaz, mely komoly betegségek megelőzésére alkalmasak.

Minek köszönheti mégis a hosszú éveken át fennálló rossz hírét?

A tojás-ellenes propaganda-fészek a késő 1960-as évek Amerikája volt.

Ezidőtájt derült fény arra, hogy a vér koleszterinszintjének emelkedése szerepet játszik az érelmeszesedés, szívinfarktus és más szívbetegségek kialakulásában. Mivel a tojás koleszterinben gazdag étel, a lehengerlő amerikai propagandagépezet, a média és az ebben érdekelt gazdasági szereplők azonnal akcióba lendültek. Azonnal megjelentek a koleszterinben szegény és koleszterinmentes élelmiszerek, és az egészségükre valamit is adó állampolgároktól elvárták, hogy minimálisra csökkentsék tojásfogyasztásukat. A számos legendát és mítoszt ihlető, évezredeken át alapvető élelmiszernek számító őstáplálék a reformszakácskönyvek margójára került az Európába is átgyűrűző kampány hatására. A hatás tehát nem maradt el, annak ellenére, hogy sem 40 évvel ezelőtt, sem azóta nem találtak  közvetlen összefüggést a táplálékkal elfogyasztott koleszterin és a vérszérum koleszterinszintje között. Egy 117.000 egészségügyi dolgozót megmozgató 14 éves utánkövetéses vizsgálat és másik 166 klinikai kutatást tartalmazó összegzés alapján, melyet Donald .J. McNamara foglalt össze világossá vált, hogy a koszorúér-betegségek kockázata a heti egy, illetve napi több tojást fogyasztók között nem mutat különbséget. Mindezek után sem könnyű törölni az élelmiszeripar és a média által három évtizeden át "futtatott programot".  

Természetesen  a szélsőséges tojás-diétára, a mértéktelen tojásevésre nem bíztatunk senkit, de hetente elfogyasztott 4-6 darab tojás az egészséges anyagcserével rendelkezők számára nem jelent problémát.

Milyen tojást vásároljunk?

A forgalomba kerülő tojásokat kötelező azonosító pecséttel megjelölni. Fontos információ a regisztrációs szám első számjegye, ami a tojó tartásának körülményeiről informál. A "0" jelölés bio, az "1" szabad tartású, a "2" istállóban, de nem ketrecben tartott baromfik tojásán található meg. A "3" jelzésű tojások a kegyetlen ketreces tartásmódról árulkodik, ahol a jószágoknak egész életükön át alig egy A4-es lapnak megfelelő területen kell produkálniuk a tojástermést. Vásárláskor arról is döntünk, hogy melyik tartási formát támogatjuk választásunkkal. A következő jelzés a származási országról árulkodik, Magyarországot a "HU" betűkkel különböztetik meg. Az ezt követő számsor alapján lehet azonosítani az állattartó telepet. Ez a számsor a tojások dobozán is megtalálható, ahol a termék eltarthatóságát is jelzik.

A megvásárolt tojást semmiképpen ne mossuk meg tárolás előtt, ugyanis azzal eltávolítjuk a héj természetes védőrétegét, ami megakadályozza a levegő bejutását a tojás belsejébe. A védőréteg hiányában az egy hónapig is eltartható élelmiszer akár néhány nap alatt is megromolhat.

A tojás, mint szuper-táplálék:

A csupán 50 g súlyú tojás az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagok nagy részét tartalmazza, biológiailag könnyen hasznosítható formában.

A szinte valamennyi vitaminnal rendelkező tojás kiemelkedő értéke a csontritkulás megelőzésében fontos szerepet betöltő D-vitamin tartalma. Ez a vitamin a tőkehalmáj után a tojásban van jelen a legnagyobb mennyiségben!! Emellett a bőr szépségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen  A-vitamin, az antioxidánsként ható E vitamin és a B-vitaminok is jelentős mennyiségben fordulnak elő a tojásban. A C-vitamin az egyetlen , amihez nem juthatunk hozzá tojásfogyasztással, de friss zöldségekkel és teljes kiőrlésű pékáruval kiegészítve kiegyensúlyozott, rostokban és szénhidrátokban gazdag reggelit fogyaszthatunk el.

A tojás teljes biológiai értékkel bíró, kiemelkedő arányban hasznosulni képes fehérje alapelemeket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a benne található aminosavak sokkal hatékonyabban alakulnak át az emberi szervezet saját fehérjévé, mint más táplálékok esetében. Ezért ideális táplálék sportolók számára és azoknak , akiknél az izomfehérjék lebomlása fokozott. Számos tanulmány bizonyította, hogy a rendszeres tojás-fogyasztók izomfehérje-zsír aránya a fehérje irányába tolódik.

A tojásban található lecitin és kolin mind az egyedfejlődés korai szakaszában, mind a kor előrehaladtával a memória megtartásához szükséges elemi idegi folyamatban alapvető jelentőségű.

A hagyományos tápanyag értékein túl biológiailag aktív anyagokat tartalmazó tojás megítélése lassan helyreáll, s táplálkozástani jelentősége köztudottá válik.

Őseink mindezt kutató laboratóriumok és kísérletek nélkül ösztönösen tudták, ezért tartják számon a magyarokat, mint tojásfogyasztásban élen járó népet. A szélsőségek kerülése nélküli arany középutat követő természetes étrendben helye van a tojásnak is. Ha megfelelő, emberséges körülmények között nevelt tyúkok tojásait fogyasztjuk heti 4-6 alkalommal, akkor az egész biztosan egészségünket szolgálja.

 

Blazsek Anita

 

Szerző: Blazsek Anita  2010.02.15. 22:10 Szólj hozzá!

Címkék: tojás

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegeskiseger.blog.hu/api/trackback/id/tr131761786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása